Akustiktyg Molton

Akustiktyg Molton

119.00kr Exkl. moms

Nollställ

Produktinfo

 • FRI FRAKT
 • 1m tyg = 3m2
 • Dämpar ljud effektivt
 • Bredd 300 cm.
 • Vikt 300gr/m2 eller 500 g/m2
 • Material: 100% Bomull
 • Borstad på båda sidor för ökad ljud- och ljusabsorption
 • Färg 300gr/m2: Svart, vit, natur, grå, mörkgrå, blå, mörkblå, röd, grön
 • Färg 500gr/m2: Svart och natur
 • Minsta order: 300gr / 3 löpmeter, 500gr / 2 löpmeter
 • Flamskydd: DIN 4102 B1 + M1

Ljuddämpning med Akustiktyg Molton

Akustiktyg Molton är det mest kostnadseffektiva sättet att dämpa ljud och skapa behagliga miljöer i stora som små rum där akustiken ej är till belåtenhet. Textilen är tillverkad i 100% bomull och finns i två tjocklekar, 300gr per m2 i 9 olika färger och 500gr per m2 i 2 färger. Materialet är borstat på båda sidor för att skapa en ljuddämpande effekt där ljudvågorna förvandlas till värme när de transporteras genom tyget. För bäst ljuddämpande effekt vid placering av tyget framför vägg bör textilen hänga veckat med minst 5 – 10cm mellanrum för att låta ljudet andas innan det på tillbakavägen åter dämpas. Vi hjälper dig som kund med rådgivning och projektledning från start till färdigt resultat, vi tillhandahåller klippning, sömnad och montering vid önskemål. Boostevent har stor erfarenhet av byggnation och ljuddämpning när det kommer till musikstudios, padel- och idrottshallar, restauranger och nattklubbar. Har du några frågor? Kontakta oss!

 

Akustiktyg i Padel- och Sporthallar

När det kommer till arenor och sporthallar arbetar vi både med takplattor / akustikplattor, men självklart också med akustiktyg. Detta för att dämpa ljud både vertikalt och horisontellt. Vissa lokaler tillåter oss att hänga tyger strategiskt mitt i lokalen, mellan banor, med upphängning i stålbalkar eller i självbärande plåttak. Fördelen med att hänga upp Akustiktyg Molton i en mittensektion, är att ljudet dämpas från båda sidor av lokalen och fördelas så att de olika sektionerna störs betydligt mindre av varandra. Planerar man och placerar textiler strategiskt mellan banor / på sidorna, så kan tygerna även fungera som bollstop. Behöver skenan pendlas ner på grund av ventilaktion, tvärbalkar eller liknande, så löser vi det med våra vajersystem som smidigt fästs i taket och sen direkt i skenan. Dessa specialtillverkas efter önskemål om längd och tyngd. När ljuddämpande tyger placeras utmed väggar rekommenderar vi veckning av tyget på 1,5 till 2 gånger tygets bredd. Är streckan som ska täckas 6m, går det alltså åt 9 till 12m tyg. Den vanligaste tjockleken på Akustiktyg Molton är 300gr per m2 och här finns det generöst för passande färger att välja mellan. Vill man maximera effekten av att dämpa ljud är så klart den tjockare varianten på 500gr per m2 det bästa alternativet. Men här finns endast 2 färger att välja mellan.

 

Installation av Akustiktyg

Akustiktyg Molton är ett tjockt och rejält tyg som är lätt att bearbeta och hantera. När vi gör större jobb på idrottsanläggningar, arenor, padelhallar och event, anpassar vi oss efter kundens önskemål och budget. Det är inte alltid vi syr upp stora draperier med fållade kanter och öljetter i ovankant. Dessa tyger är snygga även om de bara klipps av rakt och hängs upp med sin 3 m bredd. Tex täcker 3st våder på 3m råmaterial (9m tyg i bredd) en vägg på 6m och skapar då en veckning på 1,5 gånger väggens bredd. För att de våderna ska “sitta ihop” och kännas som ett enda stort draperi så kan man använda sig av ett par Mini-clips i skarvarna på baksidan så att våderna hålls ihop. Vill man skapa egna öljetter placerar man smarta Mini- eller Midi Clips i ovankant med önskat mellanrum. Dessa clips hängs sen direkt i “glid med krok” som placeras i Skena 5001, alternativt hängs upp i en tross eller liknande med hjälp av Gummispännare eller bundband. Mellanrummet mellan clipsen varierar beroende på önskat resultat. Ska man bara hänga upp tyget utan veckning fungerar cc 50cm. Ska man skapa veckning rekommenderar vi ett cc mått på ca: 15cm. Ibland häftas tyget upp som råmaterial med häftpistol, både hängt slätt eller veckat. Tyget veckas / viks då in per uträknat mått och häftas fast i träregel på vägg eller i tak. Vill man sen dölja sin häftklammers så sätter man en diskret list framför tyget och regeln.
Akustiktyger väger generellt ganska mycket och har en tendens att bli väldigt stora. När vi gör installationer eller bara säljer produkterna, rekommenderar vi mer eller mindre alltid Skena 5001 då den klarar av stor påfrestning och är smidig att hantera för ändamålet. Skenan kan pendlas ner från tak med vajrar, fästas med rejäla takfästen samt vägghängas med hjälp av extra väggfästen. Ska man sätta upp lättare draperier med Akustiktyg så fungerar även våra skenor för lätta och medeltunga tyger!

 

Flamskydd och dess regler

När det gäller tyger i offentlig miljö är det viktigt att produkterna har rätt flamskydd. Boostevent har stor kunskap inom området och certifikat för alla våra brandklassade produkter. När det kommer till Akustiktyg Molton så är brandklassen på vårt tyg den högsta enligt standardtestet för krav att få hängas på vägg, DIN 4102 B1. Vårt Akustiktyg har även klarat av det Franska hårdare testet M1, som har de allra högsta kraven för brand och rökutveckling. Olika regler kan förekomma från kommun till kommun och dessa bestäms av räddningstjänsten. Är du osäker på något gällande brandklasser och flamskydd råder vi dig att kontakta just räddningstjänsten, alternativt en brandingenjör.

Behöver du hjälp? - Kontakta oss så hjälper vi dig med din beställning

Boostevent drivs av Filip Jenvén som med 14 års erfarenhet från event- och nattklubbsbranchen vet vad som verkligen fungerar! Vi erbjuder produkter direkt från fabriken till riktigt bra priser. 

Populära kategorier