Akustikplatta 120

Akustikplatta 120

 • FRI FRAKT
 • För tak och väggmontering
 • Hög Ljudabsorption
 • Mått: 1200 x 1200mm / 1200 x 600mm
 • Tjocklek: 50mm / 100mm
 • Färg: Natur, vit, grå eller svart
 • Material: Stenull + glasfiberväv bak- & framsida
 • Kanter: Obehandlade
 • Säljs som: 8 skivor / 1 kartong = 11,52 m2 (120x120cm plattan)
 • Brandklass:  A1, EN 13501-1

Hallar, arenor och Industrier

Akustikplatta 120 är branschens mest kostnadseffektiva produkt och den som sitter i flest tak när det kommer till idrottshallar, arenor och industrier, mycket ljuddämpning för pengarna helt enkelt. Denna produkt klarar de högsta brandkraven, dämpar ljud effektivt och är snabb och smidig att installera. När det kommer till padel- och idrottshallar placeras Akustikplatta 120 heltäckande i tak eller med önskat mellanrum beroende på budget och önskad effekt. Ju mindre del av taket du täcker, ju mer ljud kommer att studsa tillbaka från taket ner på golvet för att åter igen göra samma resa fram och tillbaka till energin helt blivit värme. Det är på detta sätt långa reverb och ekon uppstår, ljudets klang forsätter på grund av att hårda material skickar vidare det.

 

Att tänka på vid projektering

 • När du sitter vid ritbordet och planerar din lokal och dess egenskaper gäller det att tänka till ordentligt och ta allt i rätt steg. Nedan nämner vi lite riktlinjer som kan va bra att ha med sig.
 • Planera tidigt utformning av din lokal. Nya rum och väggar kommer att förändra ljudbilden och resultatet för din akustiklösning.
 • Om lokalen har högt till tak, komplettera med väggpaneler, akustikplattor på väggar eller Akustiktyg. Att sätta ljudabsorberande material på väggarna i öronhöjd är effektivt och smart.
 • När du planerar att sätta akustikplattor i taket, tumma inte på tjockleken. Ju tjockare ett material är, ju lägre frekvenser och mer ljud kommer det dämpa.
 • Fokusera på vart de höga ljudvolymerna kommer va och fokusera på att dämpa ljud där.
 • En 50mm akustikplatta med luftspalt bakom (tex luftspalt 5cm) ger bättre ljuddämpning än en 100mm akustikplatta (samma material) monterad dikt an. Det är alltid bättre med en tjockare ljudabsorbent men glöm inte luftspalten.

 

Installera Akustikplattor

Nedan listar vi samtliga montagemetoder för Akustikplatta 120, försänkt eller dikt an, hel- eller deltäckande.

Singelmontage, dikt an

Akustikplatta 120 är snabb och smidig att montera.  När det kommer till hallar, arenor och industrier med bärande plåttak (TRP Plåt) skruvas plattorna dikt an taket med isolerskruv och 50mm bricka. Fyra skruv med bricka bär smidigt upp en akustikplatta på 120x120cm. Fördelen med korrugerade plåttak är att trots montering dikt an, så får man en luftspalt bakom på ca 50% av ytan då taket är ”vågformat”. En luftspalt bakom ett ljuddämpande material är alltid att föredra då resultatet av ljuddämpningen blir bra mycket effektivare. För att singelmontera 120x120cm plattor i tak är det smidigt att va två personer på liften.

För montering med taksystem eller i betongkassettak

Vi har lösning för taksystem som direktmonteras med synlig takkonstruktion, försänkt eller dikt an från befintligt tak. Har du en lokal med betongkasetter i taket monteras innertaket med tvärprofil eller vägglist mellan kassettbenen. För att undvika den känsliga armeringszonen skall vägglisten monteras på höjd som anges av kassettfabrikanten. För stabilisering och linjering bör var fjärde tvärprofil låsas mot väggprofilen, tex med popnit. Fördelen med systemet är få infästningspunkter i betongunderlaget.

 

Energibesparing med Akustikplattor

Akustikplatta 120 är inte bara ett ljuddämpande material, utan också ett energibesparande material om det används på rätt sätt. Täcker du stora delar av taket (helst heltäckande) håller såklart din lokal värmen på ett effektivare sätt och du kommer att spara energi.

 

Flammskydd och dess regler

När det kommer till ljuddämpande material i offentlig miljö är det viktigt att produkterna har rätt flamskydd. Boostevent har stor kunskap inom området och certifikat för alla brandklassade produkter. När det kommer till Akustikplatta 120 så är brandklassen den högsta: A1. Är du osäker på något gällande brandklasser och flamskydd råder vi dig att kontakta räddningstjänsten, alternativt en brandingenjör.

Kontaktformulär

Liknande produkter