Scenmolton

Scenmolton

139.00kr Exkl. moms

Nollställ
Klarna Logo Klarna Payment Logo

Produktinfo

  • Ljus- och ljudabsorberande textil
  • Bredd 300 cm.
  • 1m tyg = 3m2
  • Vikt ca 300 g/m2
  • Material: 100% Bomull
  • Flamskydd: DIN 4102 B1 + M1
  • Trådstyrka: warp: 23, weft: 88 N
  • Min. 3 löpmeter

Scenmolton och Molton tyg

Scenmolton är det absolut vanligaste tyget i moltonfamiljen och världens mest använda textil när det kommer till områden som scenintäckning, backdrops, event och dekor. Molton rent generellt som textil är en produkt med väldigt många fördelar. Tyget är smidigt att hantera och sy i då det har lite stretch i sig. Det är enkelt att riva av raka stycken vilket möjliggör en effektiv process vid dekor av scen och väggar. Det förbättrar akustiken i rummet på grund av hur tyget är vävt, uppbyggt och borstat, samt att det sväljer ljus väldigt effektivt och skapar föredelar inom till exemplel teater och fotostudios. Scenmolton i färg svart är det mest effektiva när det kommer till mörkläggning. Ett lager släpper fortfarande igenom lite ljus men endast cirka 5% uppsatt i ett vanligt fönster. För 100% mörkläggning rekommenderar vi 2 lager svart alternativt storebror i moltonfamiljen, Kalmuk.

Boostevent lagerhåller 9 färger av scenmolton för snabb leverans av både löpmeter och på bal. För snabb leverans av Backrops har vi flera storlekar i slitstarka Euromolton Svart med öljetter i ovankant. Önskar ni hjälp med sömnad så löser vår sömnadsavdelning det mesta, kontakta oss för offert. Moltontyg säljs alltid vikt på bal, inte på rulle. Tyget levereras till oss från fabrik vikt cirka 100cm per veck. När du som kund beställer ett visst antal meter grovklipper vi direkt i vecket och levererar därmed ej ett exakt mått, utan ett cirka mått. Det är på detta sätt moltontyg tillverkas och säljs över hela världen. Är det viktigt med exakta meter bör du som kund beställa en meter extra för att vara på den säkra sidan. Certifikat för flamskydd finns.

 

Ljuddämpning med Scenmolton

Scenmolton är ett 100% bomulls tyg där båda ytorna ruggas för att effektivt kunna släppa igenom och dämpa ljudvågor. Tyget är som effektivast i mellanregister och diskant. Önskar man dämpa lägre frekvenser än 400hz på ett effektivt sätt bör man addera tjockare material och rejälare produkter som Akustikplatta PRO. För absolut bäst akustiska egenskaper ska tyget hänga veckat och en bit från väggen, minimum är 5cm och gärna 10 – 15cm. Veckning kan skapas på olika sätt, de vanligaste är genom placeringen av öljetter i ovankant eller med ridåband. Boostevent har stor erfarenhet av byggnation och ljuddämpning av musikstudios, padelhallar, restauranger och nattklubbar. Har du några frågor kontakta oss!

 

Fotografering och Ljusabsorption med Scenmolton

Ännu en magisk egenskap med Scenmolton, tyget sväljer ljus. Här är det den ruggade och borstade ytan på tyget som gör att luggen ihop med materialet 100% bomull absorberar ljuset och dämpar energin. Denna textil är förstahandsvalet på scenen hos en Teater, som backdrop på festivalscenen och som bakgrund i en fotostudio.

 

Akustiktyg Scenmolton i Padel- och Sporthallar

När det kommer till arenor och sporthallar arbetar vi både med takplattor / akustikplattor, men självklart också med akustiktyg. Detta för att dämpa ljud både vertikalt och horisontellt. Vissa lokaler tillåter oss att hänga tyger strategiskt mitt i lokalen, mellan banor, med upphängning i stålbalkar eller i självbärande plåttak. Fördelen med att hänga upp scenomolton i en mittensektion, är att ljudet dämpas från båda sidor av lokalen och fördelas så att de olika sektionerna störs betydligt mindre av varandra. Planerar man och placerar textiler strategiskt mellan banor / på sidorna, så kan tygerna även fungera som bollstop. Behöver skenan pendlas ner på grund av ventilaktion, tvärbalkar eller liknande, så löser vi det med våra vajersystem som smidigt fästs i taket och sen direkt i skenan. Dessa specialtillverkas efter önskemål om längd och tyngd. När ljuddämpande tyger placeras utmed väggar rekommenderar vi veckning av tyget på 1,5 till 2 gånger tygets bredd. Är streckan som ska täckas 6m, går det alltså åt 9 till 12m tyg. Den vanligaste tjockleken på akustiktyg Scenmolton är 300gr per m2 och här finns det generöst för passande färger att välja mellan. Vill man maximera effekten av att dämpa ljud är så klart den tjockare varianten på 500gr per m2 det bästa alternativet. Men här finns endast 2 färger att välja mellan.

 

Installation av akustiktyg Scenmolton

Scenmolton är ett tjockt och rejält tyg som är lätt att bearbeta och hantera. När vi gör större jobb på idrottsanläggningar, arenor, padelhallar och event, anpassar vi oss efter kundens önskemål och budget. Det är inte alltid vi syr upp stora draperier med fållade kanter och öljetter i ovankant. Dessa tyger är snygga även om de bara klipps av rakt och hängs upp med sin 3 m bredd. Tex täcker 3st våder på 3m råmaterial (9m tyg i bredd) en vägg på 6m och skapar då en veckning på 1,5 gånger väggens bredd. För att de våderna ska ”sitta ihop” och kännas som ett enda stort draperi så kan man använda sig av ett par Mini-clips i skarvarna på baksidan så att våderna hålls ihop. Vill man skapa egna öljetter placerar man smarta Mini- eller Midi Clips i ovankant med önskat mellanrum. Dessa clips hängs sen direkt i ”glid med krok” som placeras i Skena 5001, alternativt hängs upp i en tross eller liknande med hjälp av Gummispännare eller bundband. Mellanrummet mellan clipsen varierar beroende på önskat resultat. Ska man bara hänga upp tyget utan veckning fungerar cc 50cm. Ska man skapa veckning rekommenderar vi ett cc mått på ca: 15cm. Ibland häftas tyget upp som råmaterial med häftpistol, både hängt slätt eller veckat. Tyget veckas / viks då in per uträknat mått och häftas fast i träregel på vägg eller i tak. Vill man sen dölja sin häftklammers så sätter man en diskret list framför tyget och regeln.
Akustiktyger väger generellt ganska mycket och har en tendens att bli väldigt stora. När vi gör installationer eller bara säljer produkterna, rekommenderar vi mer eller mindre alltid Skena 5001 då den klarar av stor påfrestning och är smidig att hantera för ändamålet. Skenan kan pendlas ner från tak med vajrar, fästas med rejäla takfästen samt vägghängas med hjälp av extra väggfästen. Ska man sätta upp lättare draperier med Akustiktyg så fungerar även våra skenor för lätta och medeltunga tyger!

 

Flamskydd och dess regler

När det gäller tyger i offentlig miljö är det viktigt att produkterna har rätt flamskydd. Boostevent har stor kunskap inom området och certifikat för alla våra brandklassade produkter. När det kommer till Scenmolton så är brandklassen på vårt tyg den högsta enligt standardtestet för krav att få hängas på vägg, DIN 4102 B1. Vår Scenmolton har även klarat av det Franska hårdare testet M1, som har de allra högsta kraven för brand och rökutveckling. Olika regler kan förekomma från kommun till kommun och dessa bestäms av räddningstjänsten. Är du osäker på något gällande brandklasser och flamskydd råder vi dig att kontakta just räddningstjänsten, alternativt en brandingenjör.

Behöver du hjälp? - Kontakta oss så hjälper vi dig med din beställning

Boostevent drivs av Filip Jenvén som med 14 års erfarenhet från event- och nattklubbsbranchen vet vad som verkligen fungerar! Vi erbjuder produkter direkt från fabriken till riktigt bra priser. 

Populära kategorier